Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Garnwerd. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

24

november
Jack and the Weatherman

Jack and the Weatherman

Folk, pop, reggae. Een avond vol liedjes vanuit het hart, in het hart. Reserveren via email.

Locatie Kerk Garnwerd: Burg. Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen tegastingarnwerd@gmail.com
Lees meer
Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer
Vrijdag 9 november t/m 2 december 2018
World Press Photo in Groningen

World Press Photo in Groningen

Wij bieden de WORLD PRESS PHOTO tentoonstelling een podium in Groningen: prachtige persbeelden, portretten en documentairefoto's uit alle windstreken. Deze foto's vertellen unieke verhalen waar nog veel meer over te weten is; wat gebeurt er in de wereld, hoe communiceert beeld en hoe is zo'n foto gemaakt? Het is mogelijk de tentoonstelling te bezoeken met de klas of uw collega's. Van 9 november - 2 december 2018 zijn we terug in de Synagoge.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer

18

november
Tomás Luis de Victoria

Tomás Luis de Victoria

Tomás Luis de Victoria (ca. 1548-1611), Kyrie & Gloria Ēriks Ešenvalds (1977), ‘Stars’ Vocaal Ensemble Sirius o.l.v. Augustijn Pool Na jaren te hebben gezongen in koren van divers pluimage wilden de jonge zangers van Sirius zichzelf uitdagen om eens in kleine bezetting te gaan zingen. Voorheen een sextet, maar inmiddels gegroeid tot een octet. Vandaag hoort u twee bekende ordinarium gezangen van De Victoria. Tomás Luis de Victoria wordt beschouwd als één van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd. Victoria leefde tijdens het hoogtepunt van de contrareformatie en de muziek die hij schreef bestond dan ook voornamelijk uit religieuze, vocale werken, zoals missen en motetten.

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 10:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Lees meer

18

november
Romantische muziek

Romantische muziek

Het Gronings Kamerkoor onder leiding van Jelte Hulzebos, zingt dit najaar romantische muziek. De Engelsman Edward Elgar (1857-1934) ging samen met zijn vrouw Alice geregeld op vakantie naar Beieren in Duitsland. Dit inspireerde Elgar tot een cyclus van zes lichtvoetige liederen: ‘From the Bavarian Highlands’. Alice maakte de teksten en ging daarbij uit van Beierse volksliedjes. Het gaat over warmte, geluk, liefdesverdriet, bidden en een schuttersfeest. Lammert Wiersma begeleidt op de piano. Behalve van de Engelse Elgar zingt het koor ook werk van de Duitse Johannes Brahms (1833-1897). (Elgar bewonderde Brahms zeer. Hij kreeg de bijnaam ‘de Engelse Brahms’). Van Brahms wordt uitgevoerd: ‘Sechs Lieder und Romanzen, opus 93a. Verder zingen we van Ola Gjeilo (1978- ) ‘The ground’ en van Gerald Finzi (1901-1956) enkele liederen uit zijn ‘Seven poems of Robert Bridges’. Het Intermezzo wordt verzorgd door Duo Abrazo: Marian van der Heide, sopraan en Rob Nijboer, gitaar. Ze brengen van John W. Duarte (1919-2004) Five Quiet Songs, op. 37 (1968). Op 11 november in de dorpskerk in Peize en op 18 november in de Lutherse kerk in Groningen.

Locatie Dorpskerk en Lutherse kerk: Dorpskerk 1 Peize en Lutherse Kerk Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

18

november
Het Sergei Bolotny

Het Sergei Bolotny

Violist Sergei Bolotny is afkomstig uit de Oekraïne en is prijswinnaar van verscheidene internationale vioolconcoursen. Van 1998 tot 2010 verbleef hij in Wenen waar hij werkte bij verschillende grote orkesten en zich specialiseerde in kamermuziek. In 2010 werd hij benoemd tot 2e plv. concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest. In Oostenrijk had Sergei al veel succes met zijn klezmergroep Klezmatov. Zijn passie voor lichte muziek wilde hij in Nederland graag voortzetten.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl

18

november
Saxofoonquintet Opus 5

Saxofoonquintet Opus 5

Opus 5 is een open-minded ensemble dat bestaat uit vijf saxofonisten die alle gangbare saxofoontypen bespelen. Het ensemble brengt een gevarieerd programma van klassieke muziek, salonmuziek, tango's en jazz standards. In Wehe den Hoorn speelt Opus 5 repertoire uit de barok en neemt u vervolgens mee via Bach, Telemann, Haendel, Stan Kenton naar de tango's van o.a. Astor Piazzolla en Carlos Gardel. Uitvoerenden Evert van Loon: tenorsaxofoon en muzikaal leider Dineke Spoelstra: sopraan en altsaxofoon Jan Beerman: altsax Jeanine de Herdt: sopraan - en tenorsaxofoon , accordeon Ben Douwes: baritonsax Het Saxofoonquintet Opus 5 bestaat ruim 15 jaar en heeft een prima reputatie opgebouwd. Het repertoire omvat zowel klassieke muziek als het meer lichtere genre.Ook solistisch kunnen de professionals van het quintet prima uit de voeten. O.a. zal dit blijken uit een volledig hoboconcert van Telemann waarbij de hobopartij door Dineke Spoelstra op de sopraansax wordt vertolkt. Jeanine De Herdt , saxofoniste in het quintet zal ook nog soleren op accordeon in een paar fraaie tango,s. Opus 5 Muzikaal leider Evert van Loon studeerde saxofoon, klarinet en piano aan het Artez Conservatorium in Arnhem. Hij geeft jazz-workshops, houdt lezingen over klassieke muziek en leidt koren en orkesten. Jeanine de Herdt studeerde muziektheorie, saxofoon en accordeon aan de Muziekacademie in Antwerpen. Zij speelt in België in orkesten Onlangs ontving ze een award van de Stichting Beringer Hazewinkel voor haar werk op saxofoon en accordeon tijden de succesvolle produktie Welstaat in Frederiksoord. Dineke Spoelstra studeerde schoolmuziek, saxofoon en directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zij gaf jarenlang les aan het ICO te Assen, speelde dertig jaar 1e altsax in de toenmalige Gasunie Bigband en leidt meerdere koren in Friesland en Drenthe. Jan Beerman en Ben Douwes speelden in gerenommeerde bigbands zoals Bigband Emmen, New Metronome Bigband, Eemsmond Bigband en Blue Note Bigband. Jan Beerman bewerkt ook klassieke muziek voor vijf saxofoons. Alle leden van Opus 5 hebben gemeen dat zij een passie hebben voor de saxofoon, zowel in de klassieke muziek als in de jazz. Kaarten bestellen aan de kassa of telefonisch en via onderstaand emailadres. Telefoon: Dineke Mik 0595-571395

Locatie Marnehoes Wehe den Hoorn: Kerkstraat 21 Wehe den Hoorn
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang € 12,00 (donateurs € 10,-)
Inlichtingen theaterreserveringen@marnehoes.nl
Lees meer

18

november
Zondag matinee concert

Zondag matinee concert

Het komende jaar organiseren we een serie van elf maandelijkse zondag matinee concerten in samenwerking met Erik Huele. We beginnen steeds om 11.30 uur met een luisterconcert van 45 minuten. Daarna is er een pauze en daarna komt dezelfde musicus terug voor nog eens 45 minuten, maar nu mag er gepraat worden én geluncht!! We bieden bij deze reeks concerten een speciaal luncharrangement aan. We denken dat dit een mooie traditie kan worden. € 10,- entree concert, € 27,50 incl. lunchmenu, twee gangen met een goed glas wijn. Het eerste concert is op 30 september. Erik Huele bijt dan zelf het spits af. De volgende data zijn: zo 21 okt: Henk-Doeke Odinga zo 18 nov: piano duo (en solo) Elvire Boelee & Dimitrov Boelee zo 16 dec: Carolien Fleumer zo 20 jan 2019: Coert huijsman Meer informatie over musici is binnenkort te vinden op de agenda van www.blg.nl.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang Zie tekst
Lees meer

18

november
Kamerkoor Peize - gewijde muziek

Kamerkoor Peize - gewijde muziek

Op zondagmiddag 18 november vindt in de Dorpskerk te Kropswolde een bijzondere bijeenkomst plaats: Bezoekerscentrum Klooster Yesse sluit het zomerseizoen af met een lezing over de band tussen Kropswolde en Yesse; het Kamerkoor Peize verzorgt een concert met gewijde muziek. De heer Bart Flikkema, nauw betrokken bij Yesse, licht de bijzondere banden toe tussen de Kropswolders en het klooster dat destijds in de huidige gemeente Haren lag. De heer Flikkema, die in de Kropswolder kerk al eerder een lezing verzorgde, komt met nieuwe feiten en bijzonderheden. Zijn lezing wordt voorafgegaan door en afgesloten met een optreden van het Kamerkoor Peize. Dat koor telt 21 leden en wordt al jaren geleid door de professionele dirigent Cees Leurs. Voor deze zondag heeft het koor passende gewijde muziek op haar repertoire gezet. De uit te voeren werken beslaan vele eeuwen en vinden hun herkomst in veel taalgebieden. Op het programma staat onder meer muziek van de componisten Stravinsky, Rossini, Britten en Gjeilo.

Locatie Kerk Kropswolde: Woldweg 115 Kropswolde
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 8,00
Lees meer

20

november
Kerk open

Kerk open

In onze kerk doen we al eeuwen lang aan geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen bent u van harte welkom voor rondleidingen, informatie, even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken. Verder is de kerk een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden van zowel Kerk als Leerkerkje: tel: 06-38678304 Let op! Afwijkende openingstijden: Zaterdag 14 juli open van 11.00-17.00 voor Rondje Midden Groningen. Zaterdag 5 augustus van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen. Zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag. Zondag 9 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag. Zaterdag 13 oktober van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.

Locatie Kerk Noordbroek: Noordersingel 1 Noordbroek
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen eschriever@ziggo.nl

22

november
Berlijn in historisch perspectief

Berlijn in historisch perspectief

Tjalling Visser is stedenbouwkundige. Hij doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het mag een wonder heten dat Berlijn er nog is, want de geschiedenis van deze stad was op gezette tijden zeer heftig. Maar ook uitermate boeiend! Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het centrum van Berlijn totaal verwoest. Van 1961 tot 1989 verdeelde de Muur de stad in oost en west, en deze twee helften ontwikkelden zich verschillend van elkaar. Onder invloed van een enorme bouwinspanning, die overigens nog steeds doorloopt, is de stad er wonderwel bovenop gekomen. Nu bruist Berlijn weer als één ondeelbaar geheel, zij het wel in een vernieuwde stedelijke jas, met uiteenlopende stadsbeelden. Een opmerkelijke actuele gebeurtenis is de wederopbouw van het Berliner Stadtschloss op het Spree-eiland. Vanwege het replica-karakter een discutabele ingreep, die veel geld kost, maar wel op een historisch belangrijke plek de stadsstructuur repareert. In het voorjaar van 2019 zal de lezing worden gevolgd door een tweede deel met als titel: Berlijn 2019, metropool met veel gezichten. Aanmelden voor de lezing of tel. 050 318 8651

Locatie Remonstrantse Kerk Groningen: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Prijs Toegang €12,50. Voor donateurs €11,00.
Inlichtingen aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl
Lees meer