Activiteiten

Deze kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje "Activiteiten SOGK".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

19

november
Fred Eaglesmith& Tif Ginn

Fred Eaglesmith& Tif Ginn

Legendarische Canadese singer-songwriter/standup comedian

Deze legendarische Canadese singer-songwriter/standup comedian met Friese roots heeft zijn sporen in de americana muziek ruimschoots heeft verdient. Zijn liedjes zijn geniaal, vaak hilarisch, soms ook bloedserieus maar een optreden van Fred is altijd een onvergetelijk gebeuren waarbij heel wat gebeurt en behalve de muziek ook heel wat te lachen valt, zijn fans (ook wel Fredheads genoemd) zijn zeer fanatiek en sommige van hen reizen rustig naar meerdere optredens. Zijn songs worden ook door collega muzikanten zeer gewaardeerd en zijn al door diverse gecovered o.a. Mary Gauthier, Slaid Cleaves, Robbie Fulks, Kasey Chambers en Gurf Morlix. In 2017 bracht Fred een hagelnieuw album uit genaamd Standard dat o.a in Lust For Life magazine kon rekenen op een zeer lovende recensie. Sinds enkele jaren tourt Fred met Tif Ginn een krachtige zangeres en multi-instrumentaliste met wie hij prachtig samenspeelt. Ook onder het Nederlandse journaille is Fred geliefd, zo was er een heel hoofdstuk gewijd aan hem in een boek van Jan Donkers en maakte Huib Stam een documentaire There Ain’t No Easy Road over het leven van Fred. Deur open: 14.00 uur Kaarten te reserveren via de mailof telefonisch 0628330938. Voor meer info zie de website.

Locatie Kerk Garnwerd: Burgemeeter Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50
Inlichtingen info@luckydice.nl
Lees meer

16

december
Friesenblech

Friesenblech

Koperensemble

FriesenBlech is een koperensemble dat bestaat uit 10 koperblazers en een slagwerker uit Ostfriesland en Groningen. Vier trompettisten, drie trombonisten, twee hoornisten, een tubaïst en een slagwerker vormen het ensemble dat in 2015 is opgericht in Emden. De muzikanten hebben enkele succesvolle optredens in Duitsland, Groningen en Drenthe verzorgd. Het genre is Barokke-, Klassieke-, Romantische- en Swingende muziek. Na succesvolle concerten in Noord Duitsland zal het enthousiaste koperblaasensemble regelmatig in Nederland optreden. De akoestiek van de kerk in Garnwerd leent zich uitstekend voor de klanken van dit koperensemble. Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.00 uur. Kaartjes volw. €13,50; jongeren tot 25 jaar € 8,50; kinderen tot 10 jaar gratis

Locatie Kerk Garnwerd: Burgemeester Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 13,50
Lees meer

24

december
Kerstvloed concert

Kerstvloed concert

Focus Vocaal zingt 'Overleven en Liefde'

Focus Vocaal komt voor een kerstmiddagconcert op 24 december naar Garnwerd. Het programma van dit jaar kent zijn oorsprong 300 jaar geleden, bij de Kerstvloed 1717. Een zware watersnoodramp trof in de nacht van 24 op 25 december grote gebieden aan de Noordzeekust. Speciaal voor Focus Vocaal schreef de Groninger componist Henk-Doeke Odinga het stuk ‘Avondgang’ (vrouwenstemmen, piano en buisklokken), over deze Kerstvloed. De compositie en dit herdenkingsjaar hebben de dirigente van het koor, Elzemien Brouwer, geïnspireerd om muziek te zoeken die past bij thema’s als natuurrampen, vluchten, overleven, troost en herdenken. Dit heeft geleid tot een bijzonder programma met muziek van zeer uiteenlopende moderne componisten van over de hele wereld. De muziek varieert van ingetogen en melancholiek tot uitbundig en een beetje gek. Naast a-capella stukken zingt het koor stukken met een strijkkwartet, slagwerk, dwarsfluit en piano. Celliste Annette Scholten zal bovendien een solo spelen op de Lame Sonore, verwant aan de zingende zaag. Met dit bijzondere instrument trad zij eerder op in het Concertgebouw van Amsterdam en Carnegie Hall in New York, en nu dus in Noord Groningen! Na afloop soep en kerstvloedbier van brouwerij Martinus

Locatie Kerk Garnwerd: Burg. Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer
Zaterdag 26 augustus t/m 3 december 2017
Trans(Re)Formatie - expositie

Trans(Re)Formatie - expositie

Kerken en kloosters als broedplaatsen voor vernieuwing?

Weggelopen nonnen, rebelse monniken en kloostergoederen die aan het volk of ondernemende landsheren werden vergeven. Het klooster staat symbool als plaats van stilstand en onder­drukking. Dat beeld is jarenlang geschetst door de traditionele geschied­schrijving van de Reformatie, tót het 500ste jubileumjaar in 2017. In de tentoonstelling ligt de focus op de verhalen van deze kloosterlingen, en dan met name een aantal laatste abten van kloosters in de Ommelanden. Daarnaast wordt het verhaal van Johannes Emmen, de laatste prior en tevens de eerste predikant van Klooster Ter Apel, uitgelicht.

Locatie Klooster Ter Apel: Boslaan 3-5 Ter Apel
Lees meer
Zaterdag 23 september t/m 7 januari 2018
500 jaar Reformatie in Groningen

500 jaar Reformatie in Groningen

In 1517 spijkerde Maarten Luther naar alle waarschijnlijkheid 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg (Duitsland). De kritiek van Maarten Luther op de Rooms-Katholieke kerk in 1517 vormde het begin van de Reformatie. Een tijd van godsdienststrijd, onlusten, oorlog en vervolging brak aan en resulteerde in verschillende protestantse kerken. In 1594 werd Groningen definitief calvinistisch. 500 jaar Reformatie in Groningen toont zilvergerei, Bijbels en portretten van beroemde predikanten uit de beginperiode van de kerken van de Reformatie.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Lees meer
Zondag 1 oktober t/m 17 december 2017
Toyism takes over

Toyism takes over

Toyisme 25 jaar!

Kunstexpositie verdeeld over 25 locaties in Noord Nederland.waar onder de kerk van Oostum. Na de zeer geslaagde jubileumexpositie 'Grand Carnaval' in gebouw RLS 1957 in Eelde van 15 juli tot 15 september met de zeer druk bezochte en succesvolle opening op 2 september met onder meer een behartenswaardige en zeer onderhoudende toespraak van Annabelle Birnie, voormalig directeur van het Drents Museum en nu directeur van Amsterdams Fonds voor de Kunst, staat nu de vervolg jubileumexpositie 'Toyism takes over’ op het programma van 1 oktober tot 17 december die tegelijkertijd op 25 locaties wordt gehouden in de provincie Groningen en op Schiermonnikoog. Van Grootegast tot Appingedam en van Bourtange tot Eenrum, deze expositie kan je niet ontgaan in Stad en Ommeland.

Locatie O.a. Kerk Oostum: Tegelijk op 25 locaties!
Lees meer
Woensdag 18 oktober t/m 26 november 2017
Expositie Abel Groenewold

Expositie Abel Groenewold

Van woensdag 18 oktober tot en met zondag 26 november zijn in de kerk van Klein Wetsinge werken van Abel Groenewold te bezichtigen. Abel Groenewold heeft dertig jaar gewerkt als bouwkundige, architect, fotograaf en organist. Het schilderen stond in die tijd op een laag pitje. Tot hij naar de Klassieke Academie In Groningen ging. Hier kreeg hij les van onder andere Henk Helmantel, Herman van Hoogdalem, Ben Rikken, Juane Xue, Flip Gaasendam, Xandra Donders en Matthijs Röling. In 2010 was hij een van de eerste alumni.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zondag 22 oktober t/m 26 november 2017
Noorderlicht Fotomanifestatie 2017

Noorderlicht Fotomanifestatie 2017

Van zondag 22 oktober tot en met zondag 26 november vindt de vierentwintigste editie plaats van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Deze editie gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. Op acht locaties in Groningen, Eelde, Assen en Heerenveen is werk van ruim vijftig fotografen te zien rond het thema ‘NUCLEUS, de verbeelding van wetenschap’. De Der Aa-kerk is een van de locaties waar bijzondere foto's zijn te zien. De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. NUCLEUS ('de kern') gaat over ontdekking en vooruitgang. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben veel van dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog aan met elkaar. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratiebron.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 9711 JB
Tijd 11:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10 november t/m 28 januari 2018
Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Groningen in Amsterdam

Het museum over de Amsterdamse School 't Schip staat de komende maanden in het teken van het Noorden. Tot en met 28 januari 2018 is de expositie "Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling" van Berlagehuis Usquert te bezichtigen in Museum Het Schip. De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Reitsma die vele kerken in Amsterdamse School-stijl heeft ontworpen.

Locatie Museum 't Schip: Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Lees meer
Vrijdag 17 november t/m 10 december 2017
World Press Photo in Groningen

World Press Photo in Groningen

Aan het einde van het jaar is de World Press Photo-tentoonstelling wederom te zien in Groningen. Van vrijdag 17 november tot en met zondag 10 december zijn de foto's dagelijks te bekijken in de Synagoge van Groningen in de Folkingestraat. World Press Photo 17 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto's uit de hele wereld. De tentoonstelling bestaat onder andere uit portretten, documentaireseries en nieuwsbeelden. World Press Photo maakt een selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatief hoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek van het afgelopen jaar. Fotografen uit de hele wereld hopen in de prijzen te vallen in de categorieën natuur, sport, dagelijks leven, algemeen nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten en spot-nieuws. De winnende nieuwsbeelden uit 2016 vormen samen de World Press Photo tentoonstelling van 2017. Stichting Wereld Pers Foto Groningen (WPFG) biedt al sinds 2004 een podium voor de World Press Photo tentoonstelling. Hiernaast zet de stichting een uitgebreid programma op van rondleidingen, lezingen en fotoworkshops. WPFG is de enige in het Noorden die podium biedt aan de World Press Photo tentoonstelling. Elk jaar komen duizenden mensen daarom naar Groningen voor dit prachtige visuele jaaroverzicht met verhalen uit de hele wereld.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer

18

november
ZING-ZANG

ZING-ZANG

Avontuurlijk zingen met plezier - Workshop Bianca Holst

Voor iedereen die van zingen houdt, vrij zingen in verschillende stijlen. Improvisatie, Resonance en Soul-Singing. Ontdek de kracht en kleur van je stem door natuurlijke adem- en zangoefeningen. Opgave via de mail of telefonisch 06 45250478 0598-446341

Locatie Kerk Nieuw Scheemda
Tijd 14:00 - 16:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen lampje@biancaholst.nl
Lees meer
Zaterdag 18 november t/m 19 november 2017
Expositie - drie kunstenaars

Expositie - drie kunstenaars

Culturele Commissie Adorp

De CCA organiseert op 11, 12, 18 en 19 november 2017 in de kerk van Adorp een expositie met drie bijzondere kunstenaars. Kim Kenyon (ruimtelijk werk in cortenstaal), Jannes Koetsier (nieuwe serie schilderijen met als onderwerp, verf en licht) en Joyce ter Weele (ij combineert in haar werk materialen zoals houtskool, potlood, fineliner, grafiet, collage en zwarte/ witte verf). De expositie is gratis toegankelijk van 14.00 - 17.00 uur. De opening krijgt een bijzonder tintje met zang van Agnes Rozeboom (zang), begeleid door Kees Brandsma (contrabas). U bent van harte uitgenodigd bij de opening op zaterdag 11 november 14.00 uur, kerk Adorp

Locatie Kerk Adorp: Torenweg 4 Adorp
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Lees meer
Zaterdag 18 november t/m 19 november 2017
Verkoopexpositie

Verkoopexpositie

Leen Kaldenberg

Op zaterdag 18 en zondag 19 november is van 11:00 tot 17:00 uur een Verkoopexpositie t.b.v. een boek over het werk van de Leermenster kunstschilder Leen Kaldenberg. Leen schildert al 25 jaar het Noord Nederlandse Landschap. Verkocht worden kleine schilderijen voor een redelijk bedrag waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de realisatie van het boek “Over Landschap”.

Locatie Donatuskerk Leermens: Kerkpad 7 Leermens
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Lees meer