Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Garnwerd. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

5

juli
Orgelconcert Hans Beek

Orgelconcert Hans Beek

Op zaterdagmiddag 5 juli a.s. vindt de vijfde orgelbespeling plaats in de serie zaterdagmiddagconcerten op het Van Dam orgel in de Liudger kerk van Garnwerd. Uitvoerende is ditmaal Hans Beek.

Hans Beek is al jaren één van de meest gewaardeerde organisten van de jaarlijkse orgelserie in Garnwerd. Steeds zorgt hij weer een geheel eigen invulling van het programma, waarbij hij altijd voor een verrassende invalshoek zorgt. Zo slaagt Hans er elk jaar in om de veelzijdigheid van het unieke Garnwerse orgel naar voren te laten komen

Dit jaar is het thema van Hans Beek op het Van Dam orgel 'de guitige Bach'. Johann Sebastian Bach wordt vaak gekarakteriseerd als een strenge, religieuze en systematische componist. En dat was hij ook. Maar vanmiddag horen we ook een andere Bach. Een vrolijke en soms zelfs humoristische Bach. Ja dus een guitige Bach. We horen van hem de wonderlijke Fantasie en Fuga in a moll BWV 561, gedeelten uit concerto’s en vrolijke stukjes uit het notitieboekje van zijn tweede vrouw Anna Magdalena.

Locatie Garnwerd
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang gratis

12

juli
Orgel- en tromboneconcert

Orgel- en tromboneconcert

Na een aantal succesvolle concerten, volgt op zaterdag 12 juli het vervolg van de serie gratis orgelconcerten in Garnwerd. Het belooft een bijzonder concert te worden, omdat het historische orgel samen te beluisteren zal zijn met een trombone. Voor wie een trombone vooral associeert met swingende jazzmuziek of met een brassband, zal het een verrassing zijn om te horen hoe goed het kan combineren met orgel. Hoe je deze twee tot een mooi geheel samen kunt laten vloeien, zullen Albert Viersen (orgel) en Marten Postmus (trombone) laten horen. Het programma zal gevarieerd zijn, een aantal werken van Georg Friedrich Händel bevatten en, wat wel bijzonder is, een aantal liederen van Charlie Chaplin.

Charles Spencer (Charlie) Chaplin (1889 - 1977) was een Engels artiest. Hij is bekend als acteur, regisseur en komiek. Zijn bekendste rol was die van de zwerver (The Tramp), een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid. Gekleed in een strakzittende jas, een bamboe wandelstokje en een hoedje, lukt het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films.

Minder bekend is dat hij naast acteur en regisseur ook componist was. Hij schreef onder andere solowerken voor cello (een van de instrumenten die hij ook zelf, linkshandig, bespeelde) en de filmmuziek bij zijn eigen film Modern Times met het wereldberoemde nummer Smile. Naast een aantal andere liederen zal Smile op 12 juli ten gehore worden gebracht.

Vrij toegankelijk De concertserie bestaat uit orgelconcerten die vrij toegankelijk zijn. Vrij toegankelijk betekent hierbij niet alleen gratis, maar ook dat u op elk gewenst tijdstip binnen kunt lopen en ook weer de kerk kunt verlaten als u er genoeg van hebt. Zo heeft iedereen de gelegenheid om op een ongedwongen manier kennis te maken het orgel van Garnwerd. Het van Dam orgel uit 1809 is één van de vele bijzondere historische orgels in de kerken van Groningen en zeker de moeite waard om te beluisteren.

Locatie Garnwerd
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zondag 18 mei t/m 10 juli 2025
Expositie Mirror-Mirror

Expositie Mirror-Mirror

"Raven zijn aanwezig in het landschap met een taal en beweging die als geheel in het landschap wordt opgenomen. Onmisbare vlekken in alle hoeken tussen de grilligheid van ravijnen, watervallen en bergen en in de leegtes van de oneindigheid."

In de kerk van Zuurdijk is nu een expositie van Barbara Hoyng en dochter Saskia Masselink te zien. Werk van Barbara werd eerder, na haar overlijden in het voorjaar van 2024, geëxposeerd in de kerk.

Het werk begon altijd met een ontwerptekening voor een driedimensionaal werk en dat is terug te zien in haar tekeningen. Sterk, krachtig, maar tegelijkertijd heel verfijnd en harmonieus. Barbara zette in een paar rake lijnen met krijt, houtskool, potlood of verf haar tekeningen neer. Deze directe manier van werken raakt de kijker. Ze werkte naar de natuur. Vooral bij de beelden was het voor haar belangrijk dat de maten en verhoudingen van het werk geen geweld deden aan de werkelijke vorm. De expositie die nu te zien is bevat een selectie bronzen beelden van paarden en een aantal werktekeningen die daaraan ten grondslag lagen. Het werk van Saskia laat zich ook omschrijven als raak en verfijnd. In verschillende technieken zoals houtsnede, lithografie, gomdruk en Japans penseel met gewassen inkt laat zij dieren "spreken". De serie "Birdtalk" van twee raven in gesprek met elkaar is hier een mooi voorbeeld van. De aanleiding om een "Birdtalk"-serie te maken was een citaat van Jean Anouilh. Stukjes van dit citaat zijn de titels van verschillende litho’s. Samen vormen ze de gehele tekst. Deze serie is ontstaan na vele dagen raven observeren en snelle schetsen te maken om de vorm en levendigheid van het communiceren vast te leggen.

Saskia deed haar opleiding aan de KABK in Den Haag in de autonome richting en grafiek. Naast de dierenportretten is er ook een deel van haar meest recente werk te zien, gebaseerd op het IJslandse landschap. Waar zij voorheen voornamelijk in zwart/wit werkt met een enkele steunkleur, bestaat het nieuwe werk uit kleurrijke tekeningen met oliekrijt en een gedrukte achtergrond met verloop. Daarmee laat zij een heel ander aspect van haar werk zien, alsook haar veelzijdigheid.

Een expositie samen met haar dochter was altijd nog een wens van Barbara. Nu dan alsnog te zien in het kerkje van Zuurdijk. De expositie ‘Mirror-Mirror" is te zien tot en met 10 juli, de kerk is dagelijks open.Mirror Mirror

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
De schat van Leermens

De schat van Leermens

De schat van Leermens (12+)
Tot zo’n 200 jaar geleden werden de inwoners van Leermens begraven in en rondom de kerk – in de grafkelder of buiten op het kerkhof. Op de grafstenen vind je symbolen, poëzie en mysterieuze teksten die herinneren aan de overledenen.


Mysterie van de Catacomben: De Begraafplaatspuzzel Ga op speurtocht over de begraafplaats en ontrafel een geheime code van drie cijfers. Hoe? Door de antwoorden op vraag A tot en met F te vinden op de staande grafstenen. De aanwijzingen zitten verborgen in de symboliek, gedichten en teksten op de stenen. Heb je de juiste code gevonden? Dan kun je het kistje openen dat diep onder de kerk verstopt ligt – in de catacomben. In de kerk ligt een geplastificeerd puzzelvel klaar. Daarmee kun je meteen aan de slag!

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Een tijdreis door de eeuwen

Een tijdreis door de eeuwen

Een tijdreis door de Eeuwen
Een boeiende rondgang rondom de Donatuskerk, die negen eeuwen historie onthult - van drijvende tufstenen tot geheimzinnige kijkgaten, en van Vikingvondsten tot Romano-Gothische pracht. audiotour van 11 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Als stenen konden spreken

Als stenen konden spreken

Als Stenen konden spreken
Ontdek de verborgen verhalen van het interieur van de Donatuskerk, een architectonische schatkamer die negen eeuwen geschiedenis en vakmanschap tot leven brengt. audiotour van 11 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Dinsdag 1 april t/m 30 september 2025
Verhalen van legendes en oud-bewoners

Verhalen van legendes en oud-bewoners

Verhalen en legendes van oud-bewoners
Een wonderbaarlijke Sint Donatus die bliksems afweert, de heldhaftige Heilige Ursula die met 11.000 maagden een pelgrimstocht maakt, de populaire Sint Sebastianus die tegen pest en keizerlijke wreedheid strijdt, invloedrijke lokale families en een prediker wiens liefde voor wijn even groot was … audiotour van 12 minuten.

Locatie Leermens: Donatuskerk, Kerkpad 7, 9912 PB
Tijd Dagelijks 10:00 - 16:00 uur
Terug naar alle activiteiten